Nedeľa 04. 05. 2025 23:09:06 | Meniny má Florián

Zbohom jarnej únave: Naštartujte nový životný štýl a cíťte sa lepšie už za pár dní

Jarná únava je u zdravého človeka prirodzenou reakciou na uplynulú zimu, ktorá však rýchlo odznie. Spôsobom, ako sa únavy zbaviť, je predovšetkým úprava životosprávy a výživy. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti.

TASR|4. máj 2025|17:02:34

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Michaela Kucháriková je najlepšou bežkyňou Liptova. Úspešný víkend zaznamenali aj mladé nádeje
Čítajte viac >

Priblížil, že najmä s príchodom jari sa mnohí cítia neprimerane unavení, malátni, bez energie. Dôvodom je najmä pracovné nasadenie, stres, nevyvážená strava, nedostatok fyzickej aktivity či nedostatok slnka. „Nedostatok viacerých vitamínov, ktorý sa na jej vzniku podieľajú, môžu privodiť aj ďalšie problémy. Príznakmi jarnej únavy sú napríklad vypadávanie vlasov, lámavosť nechtov, suchá pokožka, ospalosť, zlá nálada, bolesť hlavy, závraty,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava. Upozornila, že vyčerpaný organizmus je náchylnejší na infekčné ochorenia, alergické reakcie a ochorenia dýchacích ciest.

Spôsobom, ako sa únavy zbaviť, je predovšetkým úprava životosprávy a výživy. „To znamená dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, relax a otužovanie tela. Tridsaťminútový pohyb na čerstvom vzduchu párkrát do týždňa vášmu organizmu prospeje. Telo sa precvičí a posilní. Pohybom sa vyplavia endorfíny, čo sú 'hormóny šťastia',“ objasnila Klinčáková. Apeluje tiež na dostatočný odpočinok a pravidelný spánok.

Dôležité je aj upraviť stravovanie a doplniť ochranné živiny. Okrem vitamínov a minerálnych látok aj celé spektrum biologicky aktívnych komponentov, ktorých zásoby sú vyčerpané. „Výborným zdrojom sú zeleninové šaláty, ovocie, čerstvé bylinky, ktoré obsahujú účinne látky. Ochranné látky organizmu dodajú aj celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a semienka olejnatých plodín, rastlinné oleje,“ podotkla odborníčka.

Odporúča i konzumáciu rýb aspoň dvakrát do týždňa či kyslomliečne výrobky s probiotickými živými kultúrami. „Ideálnym nápojom je voda, ovocné a bylinkové čaje, zelený čaj, ovocné a zeleninové šťavy, dodal úrad.


Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Príbeh mesačnej noci na kaštieli vo Vyšnom Kubíne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť