Predstavte si čerstvé kvety na stole, ktoré nielen krásne vyzerajú, ale dajú sa aj zjesť. Ich svieža chuť a žiarivé farby oživia vaše jedlo a zároveň posilnia organizmus. Kvety, ktoré vám nižšie predstavíme, stačí primiešať do šalátu, pridať do čaju alebo použiť ako jedlú ozdobu na dezerty. Informovali o nich odborníci z portálu vysetrenie.zoznam.sk.
Púpava – výživná “burina”
Aj keď ju mnohí vnímajú ako plevel, púpava sa vyznačuje bohatstvom antioxidantov a vitamínov. Jedlá je celá rastlina vrátane koreňa, z ktorého sa pripravuje čaj. Kvety môžete primiešať do šalátov, urobiť z nich džem alebo dokonca aj víno.
Levanduľa – upokojujúca vôňa
Levanduľa je cenná pre svoju charakteristickú vôňu a relaxačné účinky. Podľa zástupcov portálu vysetrenie.zoznam.sk sa výborne hodí do dezertov, sirupov či čajov, jej kvetinová chuť sa krásne dopĺňa s citrusmi či čokoládou. V kuchyni však platí pravidlo “menej je viac.”
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com
Kapucínka – pikantný farebný doplnok
Kapucínka okúzli nielen svojím živým vzhľadom, ale aj mierne pikantnou chuťou. Jedlé sú kvety aj listy, ktoré sa skvelo hodia do šalátov alebo na prípravu pesta. Obsahuje antioxidanty a minerály prospešné pre organizmus.
Zádušník (honeysuckle) - sladký kvetový nektár
Zádušník ponúka sladký nektár, ktorý sa pridáva do sirupov a čajov. V tradičnej čínskej medicíne sa jeho kvety využívajú na zmiernenie zápalov. Dávajte však pozor na plody - niektoré bobule môžu byť v nadmernom množstve toxické.
Borák – chuť pripomínajúca uhorku
„Borák, známy tiež ako hviezdny kvet, má modré kvety s jemnou chuťou pripomínajúcou uhorku. Často sa pridáva do šalátov, nápojov či dezertov. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri bolestiach hrdla, aj keď dôkazy o jeho účinnosti sú obmedzené," dodali o jedlých kvetoch odborníci z portálu vystrenie.zoznam.sk.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť