Piatok 25. 04. 2025 10:51:25 | Meniny má Marek

Jar plná zdravia: 5 jedlých kvetín, ktoré nájdete vo vašom okolí a posilnia vám imunitu

Jedlé kvety sú omnoho viac než pekná dekorácia taniera. Mnohé v prírode a aj na tanieri prinášajú cenné zdravotné účinky. Pomáhajú zmierniť zápaly, podporujú zdravie srdca, či bohatým obsahom antioxidantov chránia naše bunky pred poškodením. Vedeli ste to však o týchto?

Radka Kostánová|24. apríl 2025|18:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Freepik.com

Súvisiaci článok
„Ozempic z prírody“: Toto sú 4 potraviny, ktoré vám pomôžu s chudnutím
Čítajte viac >

Predstavte si čerstvé kvety na stole, ktoré nielen krásne vyzerajú, ale dajú sa aj zjesť. Ich svieža chuť a žiarivé farby oživia vaše jedlo a zároveň posilnia organizmus. Kvety, ktoré vám nižšie predstavíme, stačí primiešať do šalátu, pridať do čaju alebo použiť ako jedlú ozdobu na dezerty. Informovali o nich odborníci z portálu vysetrenie.zoznam.sk.

Púpava – výživná “burina”

Aj keď ju mnohí vnímajú ako plevel, púpava sa vyznačuje bohatstvom antioxidantov a vitamínov. Jedlá je celá rastlina vrátane koreňa, z ktorého sa pripravuje čaj. Kvety môžete primiešať do šalátov, urobiť z nich džem alebo dokonca aj víno.

Levanduľa – upokojujúca vôňa

Levanduľa je cen­ná pre svoju charakteristickú vôňu a relaxačné účinky. Podľa zástupcov portálu vysetrenie.zoznam.sk sa výborne hodí do dezertov, sirupov či čajov, jej kvetinová chuť sa krásne dopĺňa s citrusmi či čokoládou. V kuchyni však platí pravidlo “menej je viac.”

beautiful-blurry-lavender-plants.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Kapucínka – pikantný farebný doplnok

Kapucínka okúzli nielen svojím živým vzhľadom, ale aj mierne pikantnou chuťou. Jedlé sú kvety aj listy, ktoré sa skvelo hodia do šalátov alebo na prípravu pesta. Obsahuje antioxidanty a minerály prospešné pre organizmus.

Zádušník (honeysuckle) - sladký kvetový nektár

Zádušník ponúka sladký nektár, ktorý sa pridáva do sirupov a čajov. V tradičnej čínskej medicíne sa jeho kvety využívajú na zmiernenie zápalov. Dávajte však pozor na plody - niektoré bobule môžu byť v nadmernom množstve toxické.

Borák – chuť pripomínajúca uhorku

„Borák, známy tiež ako hviezdny kvet, má modré kvety s jemnou chuťou pripomínajúcou uhorku. Často sa pridáva do šalátov, nápojov či dezertov. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri bolestiach hrdla, aj keď dôkazy o jeho účinnosti sú obmedzené," dodali o jedlých kvetoch odborníci z portálu vystrenie.zoznam.sk.


Súvisiaci článok
Otvorenie jarnej turistickej sezóny na Lietavskom hrade: Gurmánov čaká aj pivný špeciál
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť